sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Reissun suunnittelua

Nyt se sitten alkoi...   siis ensi huhtikuun vaelluksen tuumailu.

Enää    :(   vajaa  puolivuotta, kun on aika taas siirtyä valkoisille hangille avoimeen tunturimaastoon.
Kaivelin kartat esiin ja aloitin reissun alkuosan suunnittelun.
Reissun suunnittelu on ainakin minulle hienoa aikaa ja käytän siihen uskomattoman paljon aikaa, ainakin kun tiedän jo etukäteen, että vaelluksella päivitän suunnitelman oikeastaan joka aamu.
Samalla tulee tutkittua vanhoja kuvia ja sitten huomion vie joku yksityiskohta kartassa ja taas sen selvittelyssä saattaa vierähtää monta mukavaa hetkeä.

Viime kevään vaellushan alkoi pitkästä aikaa välituntureilta, nyt tuntuu taas olevan kovasti vetoa sille todella hiljaiselle ja hienolle tunturiylängölle yliperän luoteispuolelle. Edellisen kerran vierailin siellä 2013 keväällä, reissukertomuksestani löytyy sieltä monta mielenkiintoista asiaa. Silloin ensivierailun kohteena ollut poromiehen kämppä sattuu varmasti seuraavankin reissun reitille.

Lisäksi alueella on muutamia mielenkiinnon kohteita muutenkin, vanha kivikaarre?  jonka kuvasin keväällä 2011 on vieläkin tarkemmin tutkimatta. Samoin kartoista löytyy majoitemerkintöjä paikoista, joista en ole vielä onnistunut mitään majoitteita löytämään, joten siltä osin etsintä vielä jatkuu.

Valokuvistani löytyy albumi Lossulta luoteeseen, mm. sieltä löytyy jonkin verran kuvia tuosta hienosta tunturiylängöstä ja sieltä avautuvista maisemista. Ensimmäisen kerran vierailin alueella 2011, 2012 kävin siellä vain päivähiihtelyllä Pitsusjohkan tuvalta ja 2013 olin alueella 4 vrk. Nyt tiedossani on alueella 3 avointa kämppää, joista vain yksi löytyy kartoista.
Alueessa on riittävästi kyllä laajuutta, varovaisestikin arvioiden n. 500km2 nautiskeltavaksi,
lisäksihän Guolasjärven luoteispuolella on lisää, kun huomioi Skibotnin ja Birtavarren väliin jäävän tunturialueen.
Melko hyvin alue löytyy Statens kartverkin tekemästä Manndalenin kartasta (1633 I).

Eli ainakin nyt alkuosa reissusta tuntuisi suuntautuvan tuohon suuntaan. Reissun ajallista pituutta en ole vielä paljoa miettinyt, mutta alustavasti olen kalenteristani varaillut reilua kahtaviikkoa. Käytännössähän se tarkoittaa että tuolle alueelle vaeltamiseen Kilpisjärveltä ja alueella viipymiseen kuluisi noin puolet tuosta ajasta. Eli ehkäpä ehtisin kelin salliessa poiketa siellä yliperän itäpuolellakin taas jotain ihmettelemässä.
Näihin molempiin alueisiin liittyy kokemukseni mukaan se hieno puoli, että niillä alueilla vaeltajia liikkuu hyvin vähän.
Yksin (koiran kanssa) kulkevana nautin näistä hiljaisista tunturialueista, hiljaisista tuntureista ja tunturilaaksoista.
Viime keväänä oli vaelluksen aikaan sen verran pehmeät lumet, että jäi tuo itäpuolelle ajateltu "etsintä reissu" tekemättä. Sielläkin on etsinnässä yksi pieni tupa, jonka sijainnista on vain yhden norjalaisen kulkijan hyvin karkea sijaintitieto.
Hienoa, että aina tuntuu löytyvän näitä uusia käymättömiä paikkoja vaelluksen suolaksi. Luulisin että yli 40 kämppää olen tuolla alueella jo käynyt katsomassa, mutta näitä käymättömiä vaan löytyy lisää.

Toivottavasti lähikuukausina saadaan talvi myös tänne hämeeseen. Viime kevätvaellukselle piti lähteä niin, että Roni ei ollut etukäteen vetänyt ahkiota lainkaan ja omatkin etukäteis hiihtämiset oli tekemättä.
Suunnittelu jatkuu tästä pikkuhiljaa ja eiköhän se valmistu ennen kevätvaellusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti