sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Vuoden 2021 retkeilykauden avaus lähestyy

 Perinteisesti keväällä olen lähtenyt kevätvaellukselle, ensiviikolla alkaa huhtikuu ja tämän vuoden ensimmäisen reissun aloitus lähestyy.

Vuoden olemme eläneet koronaviruksen keskellä, vuosi sitten piti jännittää että estääkö se kokonaan reissuun lähtemisen. Ei onneksi estänyt, mutta tottakai se vaikutti reissun suunnitelmiin ja toteutukseen. Vaikutus jatkuu vieläkin, en ole muutamaan vuoteen käynyt Käsivarren vaelluksella katselemassa maisemia norjan puolella, joten sinne mieli tekisi, mutta korona sen vieläkin estää. Kalenterista olen varannut tulevalle vaellukselle reilut kaksi viikkoa ja koko sitä aikaa en halunnut nyt viettää käsivarren alueella joten uusia suuntia tutkinnassa.

Tämän hetken suunnitelmissa on tehdä kaksi erillistä reissua, niiden välissä siirtyminen uudelle paikkakunnalle ja eväiden täydennys kaupasta, pääsemme Soolon kanssa liikkumaan siis kevyemmällä kuormalla. 

Reissusuunnitelma 1.

Suuntana Inarijärvi, lähtöpaikkaa ja vaihtoehtoisisa reittejä on tullut pyöriteltyä. Lopullinen reitti varmistuu luonnollisesti vasta paikanpäällä. Olosuhteet järvellä voivat vaihdella, paikoitellen voi olla että vesi on noussut jään päälle ja se voi vaikuttaa reitin suunnitelmiin. Toinen muistettava asia Inarijärvelle on  se että siellä on runsaasti paikkoja joissa järven veden virtauksista johtuen esiintyy heikkoja jäitä. Tänne suuntautuvassa reissussa on kaksi merkittävää eroa kun sitä vertaa käsivarren retkeilyyn. Järvellä edetessä korkeusvaihtelut eivät tuo lisärasitusta reissulle ja käsivarren alueella on turha haaveilla nuotiolla istuskelusta.                                                                                                            Tämän hetken suunnitelma on niin että lähtö vk 15 perjantaina kohti pohjoista ja lauantaina 17.4. johonkin aikaan suksille. Aloituspaikkana tämän hetken suunnitelmissa Nanguniemi. Hiihtopäiviä joko viisi tai viisi ja kuudennen päivän aamulle lyhkäinen hiihtopätkä. Ajatuksena on tehdä reissu nautiskellen, ei kilometrejä keräillen, pieniä hiihtopätkiä, hyviä istuskelutaukoja ja nautiskelua luonnonrauhasta. Ensin suunta kohti punaista tupaa, jossain siellä seutuvilla ensimmäinen yö. Sitten edelleen kohti pohjoista ja Kärppäsaarta. Päivähiihtelynä sen ympäristöön tutustumista ja yöpyminen niillä kulmilla. Sitten suunta Kasariselälle ja sen yli Kahkusaaren suunnille.                                             Seuraavana päivänä suunta etelään päin ja kohti Petäjäsaaria. Taas leppoisa päivämatka niin jää aikaa nautiskeluun ja ehkäpä ympäristön tarkasteluun tai sitten matka jatkuu vielä jonnekin itäänpäin.             Sitten vuorossa ehkäpä talvinen tututuminen jääluolaan, jos sinne talvella edes on turvallista tai mahdollista mennä. Tilanteen mukaan joko hiihto lähtöpaikalle tai Jääsaaren autiotuvan kulmille vielä yhdeksi yöksi. Sitten onkin enää lyhyt siirtyminen lähtöpaikalle. 

Vaikka reissu kiertääkin alueen autiotupien kautta niin omamajoite luonnollisesti mukana ja lopulliset yöpaikat varmistuu sitten paikanpäällä. Reissun jälkeen siirtyminen Kilpisjärvelle.

Reissusuunnitelma 2

Reissun suunnitteluun on vaikuttanut oleellisesti yksi sovittu talkootyökeikka eli Taabman autiotuvan sisäpuolen pikkuremontti. Tarkoitus on käyttää kämpän laverit irti ja kunnostaa ne, hioa kämpän lattia ja maalata se sen jälkeen. Savuhormi on myös päässyt huonoon kuntoon niin samalla reissulla vaihdetaan myös uusi hormi vanhan tilalle. Talkookavereiden kanssa on suunniteltu majoituksia talkoiden ympärille, talkoiden ajan majoituksen meille on hoitanut metsähallitus. 

Ajatuksissa on että Inarijärveltä siirtymisen jälkeen hiihtelisin samalle päivälle jo tunturiin eli jos alkuosa reissusta menee suunnilleen suunnitellusti niin torstaina 22.4. illalla jossain Saarijärven autiotuvan seutuvilla. Reitti vahvistuu paikanpäällä, ehkä Lossun suuntaan ensin. Sieltä lauantaina kohti Meekonlaaksoa ja sunnuntaina Kekkosen kämpälle. Ehkä lauantaina näen talkookaverit, viimeistään suunnuntaina. Maanantai aamulla aloitamme sitten talkoot, sitä ennen siirrämme varusteet metsähallituksen huoltotuvalle. Kolme päivää olemme varanneet talkootyön hoitamiseen, sen jälkeen jää vielä muutamia päiviä aikaa retkeillä, aika näyttää tehdäänkö jotain porukalla vai kuljeskellaanko Soolon kanssa taas loppureissu itseksemme. Vappuna todennäköisesti sitten tienvarteen ja kohti etelää. 

Mutta tämä on vasta suunnitelma, aika näyttää miten toteutus menee.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti