perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vaellukselle valmistautumista

 Viime vuosina vaellukselle valmistautuminen on ollut melko yksinkertaista.
Oikeastaan se on ollut etukäteistä liikunnan harrastamista ja samalla Ronilla teetätettyä vetoharjoittelua. Ja sitten karttaretkeilyä, kun olen tehnyt retkisuunnittelua. Tosin monesti tämä keväinen, oma vuoden "pää" vaellus on tullut pääpiirteittäin suunniteltua jo edellisellä retkellä.
Vähän ennen lähtöä vain varustelistan mukaan tavarat kasaan ja ruokalistan mukaan eväät kaupasta ja sitten menoksi.

Nyt on joiltakin osin tilanne toinen.
Suksille ei ole päässyt oikeastaan koko talvena, Roni ei ole vetänyt ahkiota metriäkään, itse olen varmaankin tästä jatkuvasta harmaudesta johtuen ollut todella laiska liikkumaan ja tietysti se vähäinen liikkuminen on myös koskettanut Ronia.

Reilut kuusi viikkoa on nyt aikaa suunniteltuun lähtöön, nyt on pakko herätä horroksesta ja aloittaa valmistautuminen.
Viikko sitten pilkisti aurinko ja sen ansiosta aloitin jo koiran vetoaisojen korjaamisen, niihin on tullut käytön myötä vähän vaurioita ja ne pitää laittaa kuntoon.
Mies ja koira pitää saada liikkeelle, vielä ehtii vähän kuntoaan kohottaa ennen lähtöä.

Reissusuunnittelua kyllä olen tehnyt, jo vuosi sitten päätin, että monen vuoden jälkeen lähden taas liikkeelle välituntureilta. Monena vuonna olen yrittänyt poiketa maastossa jossain kämpässä, jossa en ole aikaisemmin käynyt, vieläkin niitä tuntuu löytyvän vaikka olen käsivarren alueella ja sen lähiympäristössä vierailut jo lähes 40 eri kämpällä.
Nytkin on alustavassa retkisuunnittelussa useita "kiintopisteitä" tähän liittyen. Tosin esim norjan puolella on yksi kiintopiste vähän hukassa, kun vuosi sitten tapaamani norjalainen kaveri kertoi yhdestä pienestä kämpästä, mutta ei osannut näyttää kartalta kuin summittaisesti sen sijainnin. Jos kelit sallii, niin yritän sitäkin paikallistaa.

Varusteet lienee pääosin olemassa, jotain on vielä mietinnässä. Lopultakin onnistuin saamaan maanmittauslaitoksen kartat puhelimeeni ja tabletille. Puhelimen gps toimii hyvin tällä kartalla ja vaikka en yleensä käytä gps:iä kuin satunnaisesti, niin nyt olen miettinyt, että pitäisikö piirrättää puhelimella kuljettu reitti kartalle. Mutta se vaatisi vielä yhden investoinnin, jonka olen kyllä ajatellutkin jossain vaiheessa tehdä. Vaikka puhelin olisikin 2,5 vk offline tilassa, niin karttaohjelma ja puhelimen gps vie silti melkoisesti virtaa. Virtapankki minulla jo on, mutta se ei varmastikaan pelkästään riitä, sen avuksi hankittava asia on aurinkokenno.
Voihan se olla, että se tulee hankittavaksi vielä ennen lähtöä.
Toinen mietittävä asia on tuo tabletti, tähän asti olen kirjoittanut retkeni "päiväkirjan" vihkoon ja sieltä jälkikäteen sitten tietokoneelle. Nyt sen voisi kirjoittaa suoraan tabletille, mutta ...
Luonnollisesti tabletin näytöltä olisi iltapuhteina mukavampi katsella karttaa, kuin puhelimen näytöltä, mutta ...
Yksi keväisen vaelluksen hienouksia on, että saa olla lähes 3 vk ilman puhelinta ja tietokonetta, tässä se ristiriita sitten onkin, pitää vielä miettiä.

Jo muutaman vuoden ajan olen täydentänyt autiotuvalta autiotuvalle kiertävien kirjojen kirjastoa, siltä osin olen jo valmistautumisen aloittanut. Nyt on jo muutama kirja varattu reissulle luettavaksi ja sen jälkeen jätettäväksi autiotupien kirjaston hyllyyn toisten lainattavaksi. Syystä tai toisesta ainakin omilla vaelluksilla käy välillä, että joutuu (tai saa) viettää päivän paikoillaan, silloin on ollut mukavaa ajankulua, kun löytyy mielenkiintoista lukemista.

Nyt on tullut aika tehdä tämän kuuluisan paronin tavoin, ottaa itseä hiuksista (minun tapauksessani niskasta) kiinni ja nostaa itsensä ylös suosta ja aloittaa todellinen valmistautuminen vaellukselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti