
Siitä se valmistelu alkoi.
Reissuun valmistautuminen
Omalta osaltani reissuihin valmistautuminen menee yleensä samalla kaavalla. Se alkaa aina karttojen tutkistelulla. Tuon puhelun jälkeen varsin nopeasti olin hahmotellut kartalle ensimmäisen alustavan reittisuunnitelman. Karttojen tutkiminen jatkuu yleensä reissun alkamiseen asti ja luonnollisesti myös joka ilta reissussa. Yleensä tutkimalla karttoja löytyy jotain mielenkiintoista mitä voisi ajatella huomioitavan reissusuunnitelmassa.
Muutamia kommentteja ajatellusta reitistä kyselin vaellustutulta nimikaimaltani, jonka tiesin tuntevan aluetta hyvin, itselle tämä oli ensimmäinen vaellus näihin maastoihin. Kommenttien perusteella vielä tarkensin hieman suunnitelmaa. Yksi huomioitava seikka oli alkukesän ajalle tulevat mahdolliset jokien ylitykset ja tämän vuoksi suunnitelma muuttuikin niin että yksi oletettavasti jyrkkäreunainen ja syvä joen ylitys karsiutui pois suunitelmista.
Reitin suunnittelussa yritän löytää mielenkiintoisia paikkoja, jotka voisivat olla esim hyviä yöpymispaikkoja tai joista voisi helposti poiketa jossain lähellä olevassa mielenkiintoisessa paikassa. Kuten tässä jatkossa selviää, tämä suunnittelu oli varsin merkittävässä roolissa tälle reissulle.

Jonkin verran ennen reissuunlähtöä teimme yhteisen varustelistan, jonka mukaan kävimme läpi yhteiset varusteet sekä omat varusteet. Sama toimintamalli myös syömisten suhteen. Tästä syystä konkreettinen valmistautuminen oli helppo suorittaa, varustelistojen mukaan tavaroiden pakkaus.
Ja tapani mukaan tietysti ennakkopakkaus etukäteen kahteen kertaan ja kolmas kerta vielä siinä kun kävimme yhdessä läpi kaikki varusteet ennen lähtöä. Samalla karsimme päälekkäisyyksiä varusteissa. Majoittuminen reissulle suuniteltiin joko riippumattoihin tai maahan tarppikankaiden alle.
Ruokailun suhteen noudatimme jo tavakseni tullutta tapaa kesäretkeilyssä. Kaikki ns. kylmässä säilytettävät ruuat pakastetaan etukäteen ja viedään ne jäisenä maastoon. Näin saa vähän monipuolisuutta ruokiin ja saa parille päivälle jo perinteisen hyvän pihvipäivällisen. Reissun ajaksi kylmässä säilytettävät ruuat pakataan pehmeään kylmälaukkuun, joka muotoutuu reissun aikana helpoisti täyttöasteen mukaan. Ruokatavaroiden pakkaus meni helposti, kylmät ruuat painoivat melko tarkasti saman verran kuin kuivamuonat, toiselle rinkkaan kylmälaukku ja toiselle kuivamuonat. Lisäksi alkukesästä saa lisäapua kylmänä virtaavista vesistä. Sieltä löytyy hyvin jääkaappilämpötilat vaikka ilman lämpötila nousee välillä hyvinkin korkealle.
10.6. Vaskojoen Koskenniskalta liikkeelle
Nyt vain aamulla pakkasimme jäässä olevat ruuat kylmälaukkuun, joka suojattiin hyvin matkan ajaksi. Soolo auton perään ja aloimme olla lähtövalmiina. Noin klo 04 aamulla starttasimme liikkeelle, olihan ajomatkaa yli 1000 km edessä. Sääennusteet näyttivät varsin lupaavilta, myöhemmin kyllä totesin että olin huolimattomasti suhtautunut sääennusteeseen, vaelluksella huomasin jotain tarpeellista puuttuvan, mutta luovuudella niistäkin selvittiin.
Aikainen lähtö sen vuoksi että tarkoituksena oli illan aikana vaeltaa jo ensimmäinen pätkä maastossa, reissun teemana oli että mennään juuri niin pitkästi kuin tuntuu hyvältä ja pysähdytään silloin kun siltä tuntuu.



Noin klo 23 laskeuduimme kurun pohjalle tulevan yöpaikan kohdalle ja totesimme että ennakkovalinta oli erittäin hyvin onnistunut. Tarppien ja riippumaton viritys, iltapalan laitto ja yritys päästä nukkumaan yöttömän yön syliin. Jaska viritti itselleen riippumaton nukkumapaikaksi ja itse katselin tasaisen paikan maasta. Molemmat virittivät tarppikankaat vielä päälle suojaksi.
11.6. Pientä kurua ihmettelemään ja hyviä taukoja

Jo illalla olimme sopineet että aloitamme päivän käymällä katsomassa lammesta Vaskojokeen virtaavan puron juoksua sekä Vaskojoessa olevaa koskea. Liikkeelle lähdimme vähän klo 09 jälkeen. Jokitörmä oli melko jyrkkä joten puro juoksi iloisesti kohisten alas jokea kohti. Joessa oli tulvavettä jonkin verran, tämä varmaan vaikutti että koski vaikutti varsin vaatimattomalta. Vastarannalla näytti olevan venevaja ja kartan mukaan myös mökki sieltä löytyisi. Palasimme leiriin ja pakkasimme tavarat lähtökuntoon.

Lähdimme etenemään kohti lammen toista päätä ja kurun pohjalla
virtaavaa puroa. Kurun reunat olivat melko jyrkät ja jyrkkenivät edelleen. Olimme kartasta etukäteen katsoneet että se voisi olla mielenkiintoisen näköinen ja olikin sitä. Puro putoili pieninä putouksina ja kurun reunat muuttuivat kallioiksiksi. Kurun mutkan jälkeen etenimme vielä jonkin matkaa ja sen jälkeen käänsimme suunnan ylöspäin. Oli vuorossa ensimemäinen huipulla käynti, tällä kertaa vain vaara, eli Pahtavaara (yksi niistä monista Pahtavaaroista) . Edelleen maasto oli upeaa vanhaa metsää, sopivasti taukoillen pääsimme vaaran huipulle, pääsimme ensimmäisen kerran katselemaan vähän laajemmasti jo maisemia.
Vaskojoki näkyi huipulle hyvin. Suunnan muutos, päätimme että kierrämme eteläpuolella olevan huipun sen itäpuolelta ns. korkeuskäyrien mukaan. Vaarojen välissä oli unelmametsää joten jäimme pitämään sinne taukoa. Oikaisin pitkäkseni auringonpaisteessa ja otin pienet päiväunet.
Tauon jälkeen jatkoimme matkaa ja ajattelimme että voisimme sopivan paikan tullen pysähtyä tekemään ruokaa ja taas kerran taukoilemaan. Jatkoajatus oli vielä sellainen että jos sattuisi intoa piisaamaan niin voisimme ruokailun jälkeen vielä siirtyä jonkinlaisen pätkän eteenpäin. Pahtavaarojen eteläpuolella oli vedenjakaja jonka molemmin puolin oli karttaan merkitty kosteikkoa, joten olimme suunnitelleet ylityksen tuon vedenjakajan seutuville. Siirryimme laakson eteläreunalle ja siellä virtasikin isoisesti pieni puro. Katsoimme maastosta sopivan taukopaikan ja pudotimme rinkat alas ja aloitimme ruuan valmistamisen, kello oli noin 14:30 seutuvilla . Ruokailun jälkeen oli mukava taas oikaista pitkäkseen auringonpaisteessa, taisin nukkua toista tuntia. Noin kolmen tunnin tauon jälkeen päätimme vielä jatkaa hetken matkaa eteenpäin.



12.6. Huiputusta ja lunta

Tänään liikkeelle noin 9:45, suunta kohti Buljahanoaivin lounaiskulmaa, missä oli tarkoitus siirtyä poroaidan etelä/länsipuolelle. Tulimme poroaidalle ja samalla kun katselimme paikkaa, missä poroaita olisi helppo alittaa huomasimme että edessä oli taas pienten putousten sarja oikeastaan suunnitellulla reitillä. Eli alituksen jälkeen putouksia ihmettelemään, kartan mukaan siinä olisi vain pieni puronpätkä, mutta varmaankin sulamisvesistä johtuen siinä virtasi vesi melko mukavasti. Tämän jälkeen suuntasimme kohti ensimmäistä tunturinhuippua, Maarestatuntureiden Roavvoaivia.



jyrkässä kurussa Kutusuvannonpään eteläpuolella ja olimme miettineet että voisimme poiketa siellä ilman rinkkoja. Laskeuduimme tunturilta miellyttävää tunturinummea pitkin ja katselimme että täältä päin sinne olisi kaikkein helpoin poiketa. Noin puolentunnin laskeutumisen jälkeen totesimme että tässä on sopiva paikka pudottaa rinkat selästä poiketa ihmettelemään kurua. Jätimme rinkat nojaamaan tunturissa yksin seisovaa männyn runkoa vasten ja lähdimme siirtymään kohti kurua. Tunturinummea, unelma alustaa vaellukselle, varsinkin kun ei edes rinkka ollut painamassa. Soolo kertoili nenällään että edessäpäin olisi jotain mielenkiintoista ja kun tunturin rinne alkoi viettämään alamäkeen tuli porotkin näkyviin. Maasto muuttui kallioiseksi ja lähestyessämme kurujen risteystä piti jo hakea kulkureittejä pystysuorien kalliorinteiden välistä. Lunta näytti kurussa olevan runsaasti ja totesimmekin että tämän pitemmälle kuruun ei vielä ole asiaa. Roavvoaivin läntisen huipun länsipuolelta laskeva puro putosi pienen putouksen jälkeen kohti Patajokea, tällä kertaa läntisen haaran latvavesiä.

Hieno reilusti yli 2m vahva lumilippa reunusti tyylikkäästi puroa. Patajoen reunalla oleva lumilippa oli varmasti ainakin tuplaten vahvempi, mutta sinne emme lähteneet kahlaamaan. On hyvä että jää paikkoja, missä voisi myöhemmin käydä, tästä alkava n. 2,5km pitkä kuru kuuluu siihen joukkoon, mutta ehkäpä joku syysvaellus voisi sinne suuntautua.

Rinkkojen luona teimme jatkosuunnitelman, jatkaisimme vielä hetken matkaa laskeutumista tunturilta löytääksemme sopivan paikan ruokatauolle ja tauon jälkeen tekisimme vielä yhden siirtymän suunnitellulle yöpaikalle. Kohta olikin edessämme Maarestatuntureilta laskeva tunturipuro, tällä kertaa David Ravadas joen latvavesiä. Jatkoimme puronvartta hetken matkaa kunnes löysimme sopivan taukopaikan.
Tänään oli aika aloittaa perinteisten vaellusruokien syönti eli tänään oli vuorossa perunamuusia ja hyvää filepihviä. Syönnin jälkeen hyvät päiväunet ja kahvit ennen liikkeelle lähtöä, tauko venähti n, 2,5h mittaiseksi ja n. 19:30 lähdimme jatkamaan matkaa.

Kolmen ensimmäisen päivän valokuvat
Lemmenjoki 10. - 17.6.2020 osa II päivät 4 - 6
Lemmenjoki 10. - 17.6.2020 osa III, päivät 7 ja 8
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti