tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulun aikaa

Hyvää Joulua

Joulun odotus sujui retkeilymielessä Manto-ojan kämpän korjaussuunnitelmien ympärillä.
Vaellusnetin keskustelupalstalla asiasta on käyty melko monipuolista keskustelua ja lisäksi olen saanut siihen liittyviä sähköpostiviestejä.
Kokoilin tähän vähän omia ja toistenkin ajatuksia kämpän korjaukseen liittyen.

Kämpän "elämänvaiheetkin" pikkuhiljaa hahmottuvat.
Vanhojen kämppien korjauksiin liittyy varsin paljon tunnearvoja ja näitäkin on pakko miettiä, eikä vain tutkia asiaa teknisesti.

A.E. Järvinen kertoo novellissaan Kuin ruhtinaat kämpän rakentamisesta. Kämppä on minulle kerrotun mukaan ollut myöskin Seppo Saraspään, Leevi Karsikkaan ja Yrjö Teeriahon "lempikämppä".
Vuonna 1964 Teeriahon Yrjö asusteli kämpällä noin viikon kartoitusreissulla. Sillä reisulla he mm. mittaisivat Korvatunturin korkeuden. Samoin se on itäkairan prinsessan yksi suosikki kämpistä, hän aloitteli vaelluksensa tällä alueella 70-luvun puolivälissä.
Hän muistaa iloinneensa suunnattomasti kun kämpää oli korjattu 1985, nytkin hän on kertoillut omia toiveitaan korjauksen suhteen. Hänen toiveensa on, että kämpän nykyistä "ilmettä" ei korjauksen yhteydessä juurikaan muutettaisi.

Kämpän nosto?

Nyt kun kämppä on pikkuhiljaa painunut maahan, niin nykyinen lattia ilmeisesti makaa maata vasten, ja reunoilta lattia on painunut hirsien mukana alas.
Lisäksi kun olen katsonut paljon vanhoja kuvia, niin vaikuttaa että kämpän painuminen on nopeutunut viime vuosina. Pahoin pelkään, että kun avaamme lattian, niin sen alta löytyy "katastrofin ainekset", jotka ilman kämpän korjausta tuhoaisivat kämpän varsin nopeasti.

Kesäisin kämppä on heinien "sisässä"
kuva Jalmarin kotisuvuilta
ja talvisin lumen ympäröimänä
kuva Turhakävelijän kämppäkortistosta

Itse ajattelen, että vaikka kämppä nostettaisiinkin ylös maasta, niin sen ilme ei silti oleellisesti muuttuisi. Varsinkin kun sillä saisimme varmistettua alapohjan toimimisen.
Kämpän nostossa olisi kuitenkin syytä pysyä kohtuullisuudessa ja ehkäpä jos saisimme hirret n.30cm ylös maasta, niin se riittäisi toimivaan rakenteeseen?

Kämpän sisäkorkeuden kasvattaminen?
Tässä on vastakkain kaksi "arvoa".  Toisaalta kämpän kuuluukin olla sisältä näin matala ja oviaukosta kulkeminen vaatii nöyryyttä.
Kämpän nostaminen kiville tekisi sisälle kulkemisen jo helpommaksi, mutta ulospäin mennessä tilanne ei muuttuisi nykyisestä.

Toisaalta noin yhden hirsikerran korkeuden kasvattaminen parantaisi kämpän käyttömukavuutta melkoisesti. Toiveita on, että saisimme kämpän kengittämiseen kämpään "sopivia" hirsiä, joten ulkonäöllisesti ne varmaankin siihen istuisivat.
Jos olen oikein asiaa tutkiskellut, niin kiville nosto + noin hirsikerran verran kämpän korottaminen nostaisi kämpän harjaa ylöspäin n. 70 cm

tässäpä pulma.

Kämpän ulko-ovi
Ovi on huonossa kunnossa, sen pielissä on nyt isoja rakoja, oviaukko on jo valmiiksi hyvin kapea, joten sitä ei kyllä enää voi oikein kaventaa. Oven sisäpuolelle on melko vasta ilmeisesti naulattu uudet laudat. Ainakin siinä näkyy "hienosti" galvanoitujen naulan kannat.
Ulkopuolella on oven saranat ilmeisen vasta myöskin vaihdettu, vaihtotyötä ei ole mielestäni tehty kämpän "arvon" mukaisesti.
Oma ajatukseni on, että teemme kämppään uuden oven, mutta yritämme saada siihen sopivat raaka-aineet, jotta saamme siitä kämppään sopivan ja ulkonäköön haemme mallia nykyisen oven ulkoilmeestä.

Kämpän sisäilmeeseen en muuten tekisi mitään muutoksia, itäkairan prinsessan ajatuksia lainaten:
"Ainakin peska ja kellekset, kirveellä veistetyt, pitää säilyttää. Samoin pöydät ja penkki. Ikkuna on ihan hyvä. Kämppä on Itäkairan valoisin, vaikka seinät ja katto ovat tummat".

Etukatos
Sen historiasta oli ristiriitaista tietoa, mutta selvittelyn jälkeen vaikuttaa, että se on aluenperin ollut jo kämpässä.
Tästä syystä ja kämpän ilmeestä johtuen se on syytä säilyttää.
Sen vesikate on huonossa kunnossa, se pitää uusia
Eteisen seinien sisäilmettä pitänee vielä miettiä. Nythän siinä on hirsipuolikkaat naulattuna nurkissa oleviin pystypuihin ja seinä on "hyvin harva".  Tosin en tiedä, onko mitään tarvetta tehdä siitä yhtään tiiiviimpää.
Jos kämppä nostetaan kiville, niin samalla voisi etukatoksen lattian nostaa ylös maasta, jo se parantaisi selvästi etukatoksen käyttöä.

Eli tällaisia jouluisia tuumailuja Korvatunturin läheisyyteen liityen,
saa ottaa kantaa, se olisi suorastaan toivottavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti