perjantai 11. heinäkuuta 2025

Suunnittelusta toteutukseen

 Vuosi on jo ohittanut puolivälin, mutta kirjalliset työt on jääneet aika vähille. Ensimmäinen suunniteltu reissu toteutui hienosti. Helmi-maaliskuun vaihteessa nokka kohti länttä. Lennot Helsinki-Reykjavik, Reykjavik - Minneapolis, Minneapolis Phoenix, Phoenix - Minneapolis, Minneapolis - Reykjavik ja Reykjavik - Helsinki. Kaksi viikkoa vierähti äkkiä, yli puolet reissusta Arizonan hienoissa maisemissa ja suomailaiselle vielä sopivissa lämpötiloissa. Upea reissu, vähän jäi poltetta toteuttaa sinne vielä toinen parin viikon reissu suurinpiirtein samalla suunnitelmalla. Jää nähtäväksi olisiko se vielä mahdollista tälle samalle vuodelle. 

Mutta ensimmäinen vaellusreissu alkaa olla jo aika lähellä. Perinteinen aika, mutta ei viime vuosien perinteinen paikka. Saapa nähdä aiheuttaako myöhäisempi kesän tulo itikka ongelmaa, kun yleensä tähän aikaan toteutetuilla reissulla sitä ei juurikaan ole ollut. 

Nyt suunta on ns. etelä lappiin, reissussa jotain samoja piirteitä kuin Vätsärin reissuissa, mutta tällä kertaa monta kertaluokkaa helpompaa. Tarkoituksena onkin ottaa noin viikko rennosti, nauttien todennäköisesti aika hiljaisesta tunturialueesta, kalastella, tehdä hyvää ruokaa, nauttia nuotiolla istuskelusta jne...

Kerran olen tällä alueella retkeillyt, nyt tosin suunnitelmissa on tutkia aluetta vähän laajemmin kuin sillä aikaisemmalla kerralla. 

Aluetta kuvaillaan mm. seuraavasti:  xxx alue on näyttävää metsien ja soiden, vaarojen ja vesistöjen muodostamaa erämaata. Alueen laajuus ja yhtenäisyys korostavat erämaisuuden leimaa sekä parantavat erämaisten ja luonnontilaa vaativien lajien elinolosuhteita. Metsistä suurin osa on korkeilla alueilla, joihin
alkutalven kostea ilmasto muodostaa vaikuttavat tykyt. Alueen kasvillisuuden ääripäitä edustavat muun muassa harvinaiset luonnontilaiset palorefugiokuusikot ja toisaalta luonnontilaisuutta parantavat metsänpolttoalueet, sillä alue kuuluu palojatkumoalueisiin.
Upeat lähi- ja kaukomaisema, sekä erilaiset kasvillisuuden reunavyöhykkeet palkitsevat alueella retkeileviä ja eräileviä jyhkeillä olemuksillaan tai pienipiirteisillä vaihteluillaan; vaeltaja, lintuharrastaja, erämies, kalamies ja poromies poroineen löytävät alueelta oman paikkansa. Lähes reitittömällä alueella on
jokaisen päätettävä polkunsa itse.

Sitten kuukausi väliä ja pitkästä aikaa alkusyksystä Käsivarren erämaa-alueelle viikoksi, suunniteltu reitti pääosin vilkkaampien reittien ulkopuolella mutta silti iso osa alueen hienoimmista paikoista tullenee nähdyksi.  

Eli vähän jo alkaa olla reissukuumetta havaittavissa.  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti