lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kilojen viilausta

Reissukuume lähestyy huippuaan, lääkitykset eivät mitään auta, pakko se vaan on lähteä tunturiin saamaan edes väliaikaista hoitoa.

Vielä muutama päivä töitä ja sitten kohti pohjoista.
Valmistelut on sujuneet ilman ongelmia ja ovat nyt jo varsin hyvässä vaiheessa.
Varustelista on tullut valmisteltua, ja tavarat läpikäytyä. Jotain pientä on vielä hankinnassa, mutta ei mitään merkittävää. Vielä kerran käyn listan kriittisesti läpi ja ehkä siitä jotain voi vielä karsiutua poiskin.
Ruokalistaakin on tullut tehtyä ja kuivat muonat on kaikki hankittuna. Jauhelihat paistoin eilen ja tänään kuivauksen päätyttyä on vielä niiden pakkaus.

Sääennusteita on tullut seurattua aktiivisesti. Yr.no on hyvä sivusto, sieltä saa pienempienkin paikkojen ennustuksia hyvin ulos.
Nyt olen seuraillut lähinnä Ropinsalmen ja Taabman sääennusteita. Yr.no/Ropinsalmi.
Vielä kun valitsee kieliasetuksista kväänin kielen, niin ennuste on mukavaa luettavaa
Nyt ennusteiden puolesta näyttää todella lupaavalta. Nyt paripäivää pitäisi Ropinsalmella olla lämpöasteita ja sen jälkeen on tulossa reipas pakkanen pariksi vuorokaudeksi. Torstaiksi lämpöasteita ja perjantaista eteenpäin aurinkoista, pientä yöpakkasta ja päivisin lämpöasteita.

Eilen suoritin ahkion testauspakkauksen ja paljonlaisesti näytti taas tavaraa kertyvän. Hieman pakkaukseen tuo helpotusta tuo uusi ahkio, joka on mitoiltaa hieman suurempi, kuin oma puuahkioni. Suunnilleen samoissa lähtöpainoissa taidetaan liikkua, kuin aikaisempinakin keväinä. Noin 1,5 kg sain jo eilen karsittua, kun kävin kriittisesti läpi ns. ylimääräistä sälää. Esim osa kodan lumiankkureista saa jäädä kotiin, kun voin käyttää ahkion vara-aisoja ja aisan korjausosia kodan pystytyksessä. Samoin oli varusteissa kesäkäyttöön liittyviä telttakiiloja yms.
Vielä kerran käyn varusteet läpi ja yritän vielä jotain saada karsittua pois matkasta.

Grammojen viilaajaa minusta ei saa, mutta noita kiloja voisin yrittää vähentää. Yritystä on ollut tällekin keväälle, mutta huonolla menestyksellä. Helpoiten kuorma kevenisi, kun omaa painoaan pudottaisi 10 kg.
Ruokien kuivaamisen merkitys on muuten melkoinen, Ronille on 5 kg säkki kuivalihaa ruuaksi (on muuten melko iso pussi sekin). Se vastaa n. 20 kg tuoretta lihaa, joten on siinäkin ihan hyvä painonsäästö.

Ropinpirtin munkkikahvilla aloitan tämän reissun
Ropinsalmi on siis lähtöpaikkana, lähtösuunta on sitten kiinni päivän kelistä. Jos lumi kantaa Ronia hyvin, niin suuntaan kohti itää, mutta jos lumi ei oikein kanna, niin sitten siirrymme avotunturiin tätä kuvassa näkyvää uraa pitkin eli suunta suoraan pohjoiseen.

Jos vaellus etenee suunnilleenkaan suunnitellusti, niin toukokuun neljäspäivä "laskeudun" ruuhkaiselle Kilpisjärvelle, syynä vain kaksi kalaa. Luulen etten siinä ruuhkassa kovin kauaa viihdy vaan siirryn Ropinpirtille saunan lauteille ja sen jälkeen nokka kohti kesää.

Perästä kuuluu sanoo torvensoittaja.



lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kevätvaellus 2014 valmisteluja

Valmistelussa aletaan siirtyä loppuliitoon, puolitoista viikkoa ja nokka kohti tuntureita.
Sukset on haettu huollosta, uusi ahkioni on ollut kotona jo hetken aikaa.
Eilen sain liitettyä ahkion aisat ja koiran vetovaljaisiin liitettävät aisat yhteen, yhdistelmä alkaa olla vetoa vaille valmis.
Tavaralistat on tullut päivitettyä ja ruokalistakin on jo valmiina.
Varustelistan mukaan kun katselin tavarat läpi, niin hankintalistalla ei taida olla enää muuta kuin vieläkin harkinnassa oleva aurinkokenno, kameran rikkoutuneen vastavalosuojankin sain viikolla haettua, todennäköisesti siis kuviakin on reissusta tulossa.

Alkavalla viikolla alan hankkimaan ruokalistan mukaiset ruuat ja aloitan ahkion koepakkaamiset.
Mukava oli eilen seurata Ronin reagointia, kun aamulla kävin trangian tavarat läpi ja pakkasin trangian omaan pussiinsa. Roni kulki kuin varjo perässä, ilmeisesti sillä huoletti, ettei vaan isäntä karkaa maastoon ilman koiraa.

Reissusuunnitelmakin on valmiina, tällä kertaa se on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, koska suunnitelma pitää sisällään muutamia kiinteitä pisteitä ja loppu jää säädettäväksi maastoon. Lähtöpaikka on tiedossa, seuraava tiedossa oleva asia on, että tavoitteena on olla lähdön jälkeen kahdeksantena päivänä tietyssä paikassa, mutta näiden kahden pisteen välinen reitti tulee hahmottumaan päivä kerrallaan. Keliolosuhteet on tällä hetkellä erittäin mielenkiintoiset ja varmaan myös haastavat, erityisesti Ronille. Lunta on Kilpisjärvellä n. 150cm, koivikoissa ja alemmissa maissa lumi ei ole vielä kantavaa. Sääennustetta on tullut seurattua päivittäin jo jonkin aikaa. Nyt on onneksi alkavan viikon loppupuolelle lupailtu jo välituntureiden korkeudelle useita asteita lämpöasteita. Jokatapauksessa lumiolosuhteet tulevat vaikuttamaan oleellisesti tuohon ensimmäisen 8 pv vaellussuunnitelmaan.
Jatko-osa vaellukselle on osin vähän tarkemmin tiedossa, nimittäin kaksi seuraavaa päivää siitä eteenpäin on lyöty suunnittelumielessä lukkoon.
Reissun loppuosakin on vähän hahmollaa, koska näiden "lukittujen" päivien jälkeen on vajaa 3 vrk aikaa siirtyä vielä ratkaisematonta reittiä paikkaan, jossa minulla pitäisi olla ehkäpä ainutlaatuinen mahdollisuus. Paikalla pitäisi nimittäin olla henkilö, joka on ollut tällä samalla paikalla ensimmäisen kerran 50 vuotta aikaisemmin, kerron asiasta tarkemmin vaellukseni jälkeen, mikäli asiassa on jotain kerrottavaa.
Sitten onkin kaksiviikkoa vaellusta takana ja reissu alkaa kaartumaan loppusuoralle, kolme vaelluspäivää on vielä sen jälkeen käytettävissä siirtymiselle tienvarteen, tämänkään välin reittiä en ole vielä mitenkään ratkaissut, hyviä vaihtoehtoja on onneksi tarjolla tälle loppupätkällekin riittävästi.

Ehkäpä tuosta edellä kirjoitetusta voisi päätellä, että vaelluskuume alkaa olla kohtuullisen korkealla