tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kappaleita kauneinta Suomea

Kesäsuomi on upea maa, siitä voi nauttia vaikka päivän kerrallaan. (16.6.2012)
Lauantaiaamuna  kuudelta ylös hienoon aurinkoiseen aamuun. Aamukahvien jälkeen autolla liikkeelle, noin tunnin ajon jälkeen ensimmäinen pysähdys ihailemaan tyynenä heijastavaa järvenpintaa.
 Pienen jaloittelun ja muutaman valokuvan ottamisen jälkeen matka jatkui Kärkistensalmen sillan juurelle.

Valokuvailun ja maisemista nauttimisen jälkeen kohti Leivonmäen kansallispuistoa, mutta tienvarressa ollut Putkilahden kyläpuodin kyltti velvoitti pysähtymään. Pihalla olevien ajoneuvojen perusteella näytti, että kauppias oli ajanut traktorillaan työmatkansa. Hyllystä löytyi munkit myöhemmin juotaville päiväkahville, nettiyhteyskin näytti olevan asiakkaille tarjolla ja tunnelma paikan luonteeseen sopiva.
Matka jatkui jylhissä keskisuomalaisissa maisemissa ja pienen ajelun jälkeen edessä oli kansallispuiston pysäköintipaikka, jossa ei muita autoja ollutkaan näkyvillä.
Heti auton oven avaamisen jälkeen käki toivotti kukkumisellaan tervetulleeksi puistoon ja kohta kuikka jatkoi toivotuksia komeilla huudoillaan viereiseltä Sorsanselältä. Kenkien vaihto, reppu selkään, kiikari ja kamera kaulaan ja sitten etsimään sopivaa päiväkahvipaikkaa. Tällaisissa paikoissa näkee hyvin, että merkitty polku säästää luontoa. Polkua seuraten oli hyvä edetä lähellä järven rantaa. Tähän aikaan laulavien lintujen määrä on jo vähentynyt, mutta vielä riitti orkesteriin riittävästi soittajia.
Kohta löytyikin Lintuniemen laavu nuotiopaikkoineen, paikka oli erittäin siistissä kunnossa. Pienen maisemien katselun jälkeen matka jatkui kohti Joutsniemeä. Polku nousi kapean harjun päälle ja sitä pitkin oli hyvä edetä. Kohta alkoi järven selät kiiltelemään molemmin puolin harjua.
Joutsniemen nuotiopaikka näkyi oikealla puolen järven rannalla, mutta kulkijan mieli oli eteenpäin. Polku kierteli harjun mukaan, kapeimmillaan harjun leveys lienee n. 20m luokkaa.
Lopulta polku laskeutui harjun päähän, tuuli kävi mukavasti järveltä niemen nokkaan.
Hetken katselun jälkeen paluumatkalle järven rannasas olevaa polkua pitkin. Joutsenen huuto kuului jostain järvensuunnalta ja hetken kuluttua näkyviin lensikin joutsenpariskunta, joka lensi lähellä järven pintaa. Polulla näytti olevan paikkallinenkin asukas, kun kyy mateli polkua pitkin eteenpäin. Ilmeisesti lähestymiseni häiritsi sen verran, että se väisti hieman polun sivuun, että pääsin siitä ohi.
Pätkän matkaa vielä ja edessä oli Joutsniemen nuotiopaikka. Paikalla on myös upea hiekkaranta, mikäli haluaisi käydä uimassa. Täällä oli hyvä keitellä päiväkahvit ja syödä kyläkaupasta ostetut munkit. Tauon jälkeen nousu harjunpäälle ja paluu kohti pysäköintipaikkaa, vielä pieni kierros Erijärven ympäri ja paluu autolle.

Matka jatkuu kohti pohjoista, Toivakassa näytti olevan jonkin sortin markkinat, joten seuraavaksi sinne.
Hyvin näytti olevan väkeä liikkeellä, markkinatunnelmaan tutustumisen jälkeen vielä pieni ajomatka Lievestuoreelle, josta puhelimella oli etukäteen tilattu toiset päiväkahvit.
Ja taas tienpäälle tutustumaan vielä tutkimattomia teitä. Pieniä osittain sorateitä pitkin Tarvaalan kautta Laukaaseen. Matkalle sattui mukavia maalaismaisemia ja muutamia pienien jokien ylityksiä.
Sitten tien varressa näkyi kylttejä keskiaikaisista markkinoista, suunta siis sinne. Niistä markkinoista ei saanut muuta kuin esimakua, kun portilla olisi kelvannut vain käteinen raha, ilmeisesti keskiajalla ei ollut pankkikortit käytössä.
Ei se mitään, matka jatkuu, seuraavaksi Kuusankoskelle, hieno koski, ihailin kosken yläjuoksulla näkyviä virtaavan veden muotoja ja kosken kohinaa.
Eteenpäin oli elävän mieli, monen mutkan jälkeen löysin itseni Lepikon torpan pihalta, esittelijä oli juuri sulkemassa ovia, mutta pieneksi hetkeksi hän päästi tutustumaan presidentti Kekkosen syntymäkotiin.

Upeiden järvi- ja vaaramaisemien jälkeen alkoi "loppulasku" pohjanmaan lättäniin maisemiin. Välillä näytti, että ympärillä olevat pusikot peittivät kaiken näkyvyyden.
Täytyy taas sanoa, että kannattaa välillä miettiä, mistä kautta menee pisteestä A pisteseen B, tällä kertaa aikaa kului ehkä noin kolminkertainen määrä nopeimpaan ja tylsimpään reittiin verrattuna. Mutta kokemus oli hieno, meillä on upea maa asuttavana, jossa näyttäisi viikonloppuisin olevan lisäksi uskomattoman paljon erilaisia mielenkiintoisia järjestettyjä tapahtumia.

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Upea perjantai aamu, avoimesta ikkunasta kuuntelin jo ennen viittä aamusta, kun kurjet huutelivat lähipellolla. Aurinkoinen ja hieno sää käydä erämessuilla Riihimäellä.
Pysäköintiinohjaus ei sitten pelannut lainkaan, mutta lopulta autollekin löytyi sopiva paikka ja sitten messualueelle.
Taas totesin, että tällaiset messut eivät ole oikein minun juttuni, väkeä valtavasti, hälinää ja vilinää.
Messuilla metsästys ja kalastus on melko merkittävässä osassa, lisäksi rätei ja lumpui on kohtuullisesti esillä. Varmaankin telttaa hakevalle tilaisuus on erinomainen, kun varmaan kaikki markkinoilla olevat teltat ovat esillä. Kotamallisia telttoja katselin ja hain ajatuksia ahkion yhteyteen miettimälleni kotamajoitteelle.
Messuilla oli myöskin kohtuullisen paljon koiria esillä ja messuvieraiden joukossakin niitä näkyi kulkevan, ilmeisesti täällä koiraviha ei ole voimissaan.
Vain nahkahattu löytyi päähäni, joten hankinnat jäivät tälläkin kertaa vähiin.
Kesä on tullut, vaellussuunnitelmia pyörii pääkopassa, mutta varmaankin syksyllä vasta seuraava "kunnon vaellus"